2011. szeptember 9., péntek

Egy egszerű diétás módszer - az ételek különválasztása

Több diétában is ajánlott hasonló típusú ételeket együtt fogyasztani, különböző típusúakat pedig külön. Általában egészen különböző szempontokkal találkozhatunk az ételcsoportok/típusok meghatározásánál, de az alap koncepció lényege ugyanaz. Az ételek szigorú különválasztásából fakadó előnyös hatások az emésztés javulása és az anyagcsere felgyorsulása, viszont sok ésszerűtlen program is létezik, amelyeknek elég kellemetlen hatásai lehetnek.

A legegyszerűbb és legkönnyebben betartható módszer a fehérje-szénhidrát szétválasztása. Egy étkezés vagy fehérjés, vagy szénhidrátos; a zöldségek "semlegesek", vagyis mindkét típussal együtt fogyaszthatók. Fehérje kategóriájú ételek a húsok, tejtermékek és a tojás. Szénhidrát kategóriájúak a gabonafélék, gyümölcsök, édességek stb. A húsokhoz tartozó zsírok és a növények, magvak olajtartalma nem alkot külön kategóriát, nyugodtan elfogyaszthatjuk az ételekkel, melyek tartalmazzák. A módszer nagy előnye, hogy működik. Egy nap alatt be tudsz juttatni a szervezetedbe minden szükséges tápanyagot, nem leszel farkas éhes és ízletes ételeket állíthatsz össze magadnak - és mindamellett fogyhatsz.

Magamon azt vettem észre, hogy az ételek különválasztásával sokkal kevésbé hajlamos a testem zsírt raktározni. Ehhez hozzátartozik persze, hogy nem napi háromszor eszem, hanem négyszer-ötször, vagy akár hatszor is. Az emésztésem sokkal jobb, hiszen ha egyszerre csak hasonló típusú tápanyagokat viszek be, nem lesz szükségem az összes lehetséges enzimre, amit csak elő tud állítani a szervezetem, hanem beérem ezek töredékével is. A gyorsabb emésztés miatt a táplálék nem kezd el rothadni a belekben, így nem okoz puffadást sem. (A tipikus gabona-hús kombinációk esetén ez mindig bekövetkezik.) Mivel az étkezések nem terhelik le a szervezetemet, nem leszek fáradt és tompult.

A különválasztási elvnek ezt a formáját alkalmazza a vércsoport diéta. Maga a vércsoport diéta nem biztos, hogy jó, viszont az ételek különválasztása biztosan hasznunkra válik. A vércsoportok szerinti különválasztási elv pozitív hatásaira is hallottam már konkrét példát, ezzel viszont most nem foglalkozom. Szeretnék bemutatni még egy "jó" különválasztós diétát: a nyers diétát. Sok könyv íródott a témában és sok kutatás támasztja alá a módszer sikerességét - legerősebb bizonyítéka azonban a hétköznapi tapasztalat.


A nyers diétának több változata létezik. Többnyire nem kizárólag nyers ételek fogyasztásáról szól - bizonyos mennyiségű főtt étel megengedett (például húsok, tojás). Az étkezések összeállításánál fontos szempont a különböző ételek összetétele és élettani hatásai. A nyers ételek enzimekben gazdagok - a táplálékban található enzimek pedig megkönnyítik az emésztést (táplálékenzim-elmélet). Viszont az enzimek mellett enzimgátló anyagok is vannak - ezek mennyisége és aránya a gyümölcs/zöldség fajtája és "életkora" szerint változik. Logikus tehát, hogy étkezéseinket olyan ételekből állítsuk össze, melyek nem akadályozzák egymás emésztését.

Az ananászban nagy mennyiségben található bromelain egy fehérjeemésztő enzim, több jótékony élettani hatással. Célszerű tehát húsételeinkhez nyers ananászt fogyasztani. A táplálékenzim elmélet lényege, hogy sütés-főzés során az ételekben található enzimek nagy része elpusztul, így ezeknek az ételeknek az emésztése sokkal nagyobb terhet ró a szervezetre. Az elmélet igazságát könnyű ellenőrizni: figyeljük meg a közérzetünket egy adag főtt étel fogyasztása után, és hasonlítsuk össze a nyers ételek fogyasztása utáni közérzetünkkel. Legjobb reggel kísérletezni, ilyenkor kevésbé befolyásolják közérzetünket egyéb hatások.

Végül néhány szót a 90 napos diétáról. A diéta lényege, hogy 4 napos ciklusokban minden nap különböző tápanyagokat juttatunk a szervezetünkbe: első nap protein nap , második nap keményítő nap, harmadik nap szénhidrát nap, negyedik nap gyümölcsnap. Már a felsorolásból láthatjuk, hogy gyakorlatilag semmiféle következetesség nincs a diétában; gyakorlatilag ugyanazt tartalmazza, mint a tipikus "nyugati", szénhidrát alapú táplálkozás, csak különböző napokra elosztva. Korlátozások ezen kívül nincsenek. Ha valaki sikert ér el vele, azt nyilván annak köszönheti, hogy mivel "diétázik", az átlagosnál jobban figyel az étkezéseire és több gyümölcsöt, zöldséget fogyaszt gabonafélék és édességek helyett. Lehet édességeket és készételeket enni a megfelelő napokon, szigorú mennyiségi korlát nincs (vagy nem minden változatában van). Attól azonban, hogy a különböző egészségtelen ételtípusokat különböző napokra osztjuk el, nem biztos, hogy egészségesebben étkezünk. Ez a fajta szétválasztás legfeljebb az emésztés javulását vonhatja maga után, bár én ezt is kétlem (a hús-gabonaféle típusú étkezések miatt például, melyeket meglepő módon megenged). Ilyen étrenddel a magam részéről nem remélnék különösebb egészségjavulást, de még fogyást sem. Azoknak jó ez a megoldás, akik képtelenek elfeledni az édesség mámorító ízét és lemondani az egészségtelen, "szemét kajákról".

4 megjegyzés:

  1. Lenyűgöző az egyszerűsége ennek a módszernek :)
    Jól értem, h a magvakat bármivel lehet fogyasztani? És a szója, mint növényi fehérjeforrás, hova tartozik?
    Köszi!
    V. Márti

    VálaszTörlés
  2. Szia Márti! :)
    A magvakat én a magam részéről jobban szeretem a szénhidrátos étkezésekkel fogyasztani, például a zabkásába vagy müzlibe keverve, esetleg barna rizzsel és mézzel, az se rossz kombó! A barna rizs + méz + dió például egy nagyon jó alap, különleges az ízvilága és lehet még bonyolítani. :) Gyümölcsök mellett még elmegy, de hússal már ne nagyon kombináld! Most nekem is megjött az étvágyam :P

    VálaszTörlés
  3. :D Ki fogom próbálni, köszi!! És jó étvágyat! :)
    Márti

    VálaszTörlés
  4. Ezt még kiegészíteném azzal, ha gyümölcsöt fogyasztasz bármilyen formában (nyersen, kompótban stb) mással társítva, az is rothadást idéz elő... gyümölcsöt saját magában, általában éhgyomorra! ;-)

    VálaszTörlés