2011. szeptember 19., hétfő

Változtatni szeretnék az alakomon - hol kezdjem?

 A legtöbb fogyókúrás cikk és weboldal azonnal táplálkozási szakértőt, diéta- és edzéselmélet-specialistát akar csinálni mindenkiből. Én azt mondom viszont, hogy ezek csak sokad rangú dolgok, és vannak sokkal de sokkal fontosabbak. Ebben a bejegyzésben ezért egyetlen szó sem lesz cukorról, kalóriákról, gyümölcsökről és edzésprogramokról. Valami sokkal-sokkal fontosabbról lesz szó.

Előző bejegyzésemben leírtam első komoly fogyókúrám kudarcát, és mindazokat a kínokat, melyeket teljesen feleslegesen, saját tudatlanságom és makacsságom miatt álltam ki. A történetet azzal a felszólítással zártam: próbálkozzatok, diétázzatok és ismerjétek meg az étkezési módokban rejlő jó és rossz lehetőségeket.Ezt úgy értettem, hogy használjátok arra a rendszeres és egészséges táplálkozásban szerzett tapasztalataitokat, hogy jobbá tegyétek az életeteket, és segítsetek másoknak is jobbá tenni a sajátjukat. Mivel ezt olvasod, valószínűleg pontosan ez a cél vezérel, ami tiszteletre méltó dolog.

Egyre többen kérnek tanácsot, hogyan javítsanak az alakjukon. Nagyon örülök annak, hogy őszintén el akarsz érni valamit, és hajlandó vagy mások tanácsát meghallgatni. Ha olvastad az első fogyókúrám drámai történetét, tudhatod, hogy én magam ezt nem tettem meg, és nagyon súlyos tanulópénzt fizettem érte. Egy csomó, rendszertelen információ volt a fejemben és igazán a céljaimmal sem voltam tisztában. Sajnos, egyáltalán nem vagyok kivételes eset. Rengetegen próbálnak hasonló módon sikert elérni, és a legtöbben, mint jómagam is, eltévesztik a célt vagy elbuknak. Ha sikeresen szeretnél változtatni az alakodon, akkor sokkal fontosabb, alapvetőbb ismeretekre van szükséged, mint hogy mit és mennyit szabad enned, és mennyit kell mozognod. Kezded már érteni?

Akkor tudsz tartós eredményt elérni, ha a munkával valamilyen távlati célt tűzöl ki Mondjuk, azért szeretnél jobban kinézni, hogy tetsszél a csajoknak/pasiknak, hogy tekintélyre tegyél szert otthon, az iskolában vagy a munkahelyeden. Én azért kezdtem edzeni, mert megértettem (inkább intuitív módon), hogy egyrészt örökké baleknak fognak nézni, ha pufi arccal, pókhassal és ceruzavékony karral jelenek meg egy társaságban, másrészt sose lesz szép barátnőm. Fiatalon az ember még sokkal fogékonyabb ezekre a dolgokra. Miért?

Sokan azt hiszik, hogy az ember minél idősebb, annál kevésbé képes változtatni az életén és a gondolkodásmódján. Ez tévedés. A valóság az, hogy az emberek szeretnek belesimulni a környezetükbe, és a hasonlók társaságát keresik. Megtalálják azt a közeget, amely elfogadja őket úgy, ahogy vannak, így nem kell kritikától és konfliktustól tartaniuk. Senki sem szólja meg őket lustaságukért vagy hanyagságukért, amiért elhanyagolják a kinézetüket, az egészségüket, a stílusukat. Gondolkozz csak el rajta: hány olyan embert ismersz a közvetlen környezetedben, aki erősen küzd valamiért, és igyekszik minden eszközzel változtatni a saját helyzetén? Aki jó alakot akar, és meg is fizeti az árát? Esetleg olyan emberek látsz, akik teljesen meg vannak elégedve a kinézetükkel, vagy egyáltalán nem érdekli őket, hogyan néznek ki? Ez a valószínűbb – az emberek nagy többsége legfeljebb a ruhák és a smink erejéig hajlandó foglalkozni a megjelenésével. Ilyen környezetből nem könnyű kitörni, tudom.

Ha a környezeted nem motivál téged, sőt, inkább visszahúz, két dolgot tehetsz. Az első (könnyebb) módszer, hogy keresd olyan emberek társaságát, akik hasonló célok eléréséért küzdenek, illetve akik már megküzdöttek érte és sikerrel jártak. Erre kiváló közeget teremtenek a fogyókúrás programok, mint például a Norbi Update. Még ha nem is veszel részt ilyen programban, legalább olvasd el a résztvevők sikertörténeteit! Mikor elindulsz az úton, légy nagyon óvatos, mert az emberek nyolcvan százaléka nem küzd igazából a céljáért, csak szimulál. Menj le egy edzőterembe, és nézd meg, ki veszi komolyan az edzést és ki beszélget, tévézik, olvasgat edzés helyett! Előbbiekkel igyekezz kapcsolatba kerülni, utóbbiakat pedig messze kerüld el!

A másik módszer: hozd kényelmetlen helyzetbe önmagad! Ha túlsúlyos vagy túl vékony vagy, keresd kisportolt, arányos testalkatú emberek társaságát, és mérd hozzájuk magad! Tudatosítsd, hogy egyáltalán nem lehetsz elégedett a helyzeteddel, és sürgősen változtatnod kell! Régebben, mint minden fiatal, én is sokat jártam diszkóba. Sajnos, nem igazán arattam sikert a szebbik nem csinosabb képviselőinél – nem vagyok jóképű, se rámenős, és a megjelenésem is egészében véve csapnivaló volt. Márpedig ilyen adottságokkal csak a hasonlóan előnytelen megjelenésű hölgyeknél lehetett volna esélyem, ezzel a lehetőséggel azonban nem voltam elégedett. A diszkó ebből a szempontból nyers kegyetlenséggel kiszelektálja azokat, akik nem ütik meg a mércét. Az élet nem diszkó; a szelekció nem ilyen nyilvánvaló, de működik. Mindahányszor ilyen kényelmetlen helyzetbe kerültem (volt, hogy egyetlen éjszaka alatt hét-nyolc csaj pattintott le), másnap enyhe depresszióval keltem, összetörten, és éreztem, hogy sürgősen tennem kell valamit. Még keményebben edzettem tehát. Keress te is olyan szituációkat, ahol a megjelenésed alapján ítélnek meg! Ha az élet arcul csap, állj fel és még nagyobb lendülettel küzdj!

Aki igazán sikeres akar lenni, az mindkét dolgot megteszi: motivált közeget és kihívásokat keres magának. Egy célt kitűzni és küzdeni érte nagyszerű dolog. Egy megvalósítandó célt alárendelni egy még magasabb célnak – ez teszi értelmessé az életet. Tedd célszerűvé a táplálkozásod, és ha testedzést végzel, akkor azt is! Minden étkezésnél és minden edzésnél idézd fel magadban a képet, amit képzeletben kialakítottál ideális testedről.

Változtass a szokásaidon! A jó szokások olyanok, mint a trambulin háló. Sokkal magasabbra emelnek, mintha a földről kellene elrugaszkodnod, és tompítják a zuhanás erejét – rugalmasan követik lendületedet, aztán újra a magasba lendítenek. Sokszor így működik az edzés is. Gyakran mindenféle terv nélkül, csak a megszokás miatt járunk le edzeni napokig, hetekig, hónapokig, és nem fejlődünk semmit, mert nem tűzünk ki célokat. Azonban, ha néhány hét ilyen laza, automatikus cselekvés után kitűzünk egy nagy célt, amihez teljesítenünk kell keményen, nem a nulláról fogunk indulni ismét, nem a tévé mellől kell összevakarnunk magunkat, hanem lesz egy természetes lendületünk, amit a szokás megőrzött. A jó szokás még sokáig megőrzi a rezgést az ugrás után, mint a trambulin. Minél nagyobbat ugrottál, annál tovább őrzi. Ezért kell jó szokásokat kialakítanod.

A rossz szokások azonban olyanok, mint az ólomcsizma. Nehéz elrugaszkodni, az ugrás kicsi és suta, aztán földet érsz és puff! Nagy csattanással beszakad alattad a padló, és még lejjebb kerülsz, mint voltál. Ha évekig elhanyagolod a tested, elhízol, nem törődsz a testmozgással és az egészséges életmóddal, és egy olyan szituációba kerülsz, hogy hatalmas energiára és lendületre lenne szükséged, rövid idő alatt ki fogsz fulladni és összetörsz testileg-lelkileg. Ha hozzászoksz, hogy fáradtan és nyúzottan tengesd a mindennapjaid, hogyan fogsz megfelelni a kihívásoknak? Talán örökké el akarod őket kerülni? Hosszú évek rossz szokásai óloméknt húznak lefelé és nem hagyják, hogy előbbre juss. Ezért kell felismerni és mielőbb elhagyni a rossz szokásokat. Változtass szokásaidon, és meg fogod érezni a lendületet!

A legjobb szokás a célkitűzés és célszerű cselekvés. A legrosszabb szokás a céltalan létezés.

Fogyni szeretnék. Mit tegyek?

1. Tűzd ki a célodat! Legyen egy kép a fejedben arról, hogyan fogsz kinézni. Vagy vizualizálj egy képzeletbeli képet, vagy vizualizáld valaki olyannak a képét, akire hasonlítani akarsz!

3. Ismerkedj meg olyan emberekkel, akik sikeresen lefogytak, kérj tőlük tanácsot és mondd el saját tapasztalataidat!

2. Tájékozódj! Ismerkedj meg az ételekben levő tápanyagok szerepével és hatásaival, nézegesd a kalóriatáblázatot és olvass egészséges táplálkozásról szóló cikkeket és könyveket minden nap.


4. Minden nap olvass sikertörténeteket emberekről, akik megváltoztatták a testüket, vagy látványos egészségjavulást, gyógyulást értek el!

5. Minden nap olvass sikertörténeteket emberekről, akik megváltoztatták a testüket, vagy látványos egészségjavulást, gyógyulást értek el!



A fogyásnál is fejben dől el a siker. Amikor az ostoba fogyókúrával kínoztam magam, olyan erős volt a kép a fejemben arról, ami lenni akartam, hogy teljesen elfedte a valóságot. Csak így tudtam elviselni a kegyetlen étrendet, amit magamnak állítottam össze. Mondhatni, megettem, amit főztem. Te ne legyél ennyire fanatikus! Mindig van mit tanulni, de a tanulás és próbálkozás közben soha ne téveszd szem elől a célodat! Egyetlen pillanatra se! Legyen a tudatodban reggel, amikor felkelsz, este, mikor lefekszel és a nap során minden egyes étkezés alkalmával.

Az egészséges életmód fenntartása nagyon komoly szellemi munka. Ez sokkal fontosabb, mint bármilyen üres táplálkozási tanács. A táplálkozás gyakorlata ugyanis csak az egyéni akaratot követi, sosem helyettesíti azt! Nem a diéta fogyaszt le, hanem te fogyasztod le saját magad!

2 megjegyzés:

  1. Nocsak, hogy idekeveredett a női nemért folytatott pávázás :D. Szerintem az (egészséges) önbizalom, humor, megjelenés és egy bizonyos státusz többet nyom azért latba a hölgyek többségénél (persze egy fizikai szintet meg kell ütni ettől még). De ahogy mondtad, ezek is ugyanúgy fejben dőlnek el.

    Egyébként sokkal inkább amondó vagyok, hogy a "diéta" és "fogyás" keresése helyett egy valóban egészséges étrend betartása jobb megoldás. Amennyiben egészséges vagy (és úgy is táplálkozol) a tested rendelkezik egy alapvető kontrollal a testsúlyodat illetően. Ez persze nem azt jelenti, hogy napi fél kiló bio méztől pluszban nem lehet elhízni. :-)

    Üdv,
    Max

    VálaszTörlés
  2. Max, megint csak igazat tudok adni neked. A megjelenéshez sok minden hozzátartozik, de bizonyos dolgok azonnal szembe tűnnek, nem lehet rejtegetni őket, mint például a státusz és az önbizalom hiányát...
    Az egészséges étrendben egyet értünk, különben is, ami nem romlott el, azt ne akarjuk megjavítani - egy normális testsúlyú embernek nem kell fogyóznia. Viszont a testalkatán mindenki javíthat, ha akar. Az egészséges étrend elérése és megvalósítása pedig rengeteg tanulást, küzdelmet és kitartást igényel. Az egészséges életmód egy folyamatosan megvalósítandó cél.
    Köszönöm a hozzászólást! :)

    VálaszTörlés