2011. szeptember 2., péntek

Barátunk, a Zabfalatok

Három fontos dolog, amelynek feltétlenül eszedbe kell jutnia, amikor kedvenc kekszedet majszolod.



1. Víz! A Zabfalatok emésztése bizony sok-sok vizet kíván, magas rost- és szénhidráttartalma miatt. Amikor megeszel egy csomaggal, azzal valósággal kiszivattyúzod a vizet tested sejtjeiből, és az emésztőrendszeredbe áramoltatod. A sejtjeidben fellépő dehidratáció fáradtságérzést fog okozni. Ez fokozottan érvényes azokra, akik kevés folyadékot fogyasztanak. Jól teszed tehát, ha a nasit egy liter víz kíséretében ereszted le a bendődbe.

2. Enzimek! A szénhidrátok emésztéséhez szükséges enzimek a friss zöldségekben és gyümölcsökben, illetve magvakban és csírákban megtalálhatók. Mondanom sem kell azonban, hogy mire a magvak - illetve a belőlük kotyvasztott élelmiszerköltemény - a barátságos sárga csomagolásba kerülnek, enzimeknek és vitaminoknak már se híre, se hamva. Aki a megmaradt B-vitamin mennyiségeket jelentősnek gondolja, az nagyon téved. Sok helyen olvasható az az okosság, hogy a szervezetnek nincs nagy szüksége a B-vitaminokra, mert a belőlük előállított enzimek újra és újra előállíthatóak, vagyis a szervezet mintegy "takarékoskodik" a B-vitaminnal. Gondolj csak bele: vajon mi történik ezekkel a vitaminokkal és enzimekkel, amikor éppen nem az emésztésnél segédkeznek? Egyszerűen lebomlanak, aztán elemeikre bontva várakoznak, amíg meg nem érkezik a következő adag étel? Nem hinném. Ezek a vitaminok és enzimek a sejtanyagcserében is szerepet játszanak, vagyis amikor éppen nem Zabfalatokat emésztesz velük, akkor sejtjeid méregtelenítését és tápanyagellátását végzik. Ha pedig az élelmiszerrel nem viszel be annyi vitamint és enzimet, amennyi a megemésztéséhez kell, a szervezeted a sejtektől veszi kölcsön ezeket az anyagokat a táplálék feldolgozására. Vajon jót tesz ez a sejteknek? És a közérzetednek?
Amikor azt halljuk, hogy az emésztés energiát von el a szervezettől, akkor ezekre kell gondolnunk: víz, enzimek, vitaminok. Érdemes tehát multivitamin vagy B-vitamin kiegészítőket alkalmazni.

3. Cukor! A nagy mennyiségben bevitt gabona, bár egyszerre egyszerű és összetett szénhidrátokból áll, jó kis vércukor-emelkedést, majd csökkenést produkál, aminek szénhidrátéhség lesz a vége. A szénhidrátéhség az a jelenség, amikor valami jó laktatóra (és talán édesre) vágysz, ami gyakorlatilag nem más, mint a cukor blues egyik jele. Ezért nem célszerű önmagában nagy mennyiségű finomított szénhidrátot fogyasztani. Ha a vércukor hirtelen ingását ellensúlyozni akarod, fogyassz még a keksz mellé gyümölcsöt - ekkor viszont vedd figyelembe, hogy a folyadékigény jócskán nőni fog, és a nagyobb mennyiségű étel több energiát von el a szervezetedtől.

Ezeket mérlegeld, mielőtt megint a Zabfalatokhoz nyúlnál! :)

3 megjegyzés:

  1. Angliában igazi "zabfalat" van ám. Összetevők: zab, tengeri só, szódabikarbonát. Ennyi és még olcsó is :).
    Max

    VálaszTörlés
  2. Jakestevens hitel cég korlátozódik a jegyzett tőke. Kínálunk hitelek és a pénzügyi
    szolgáltatások mindenféle. A hitel változó üzleti személyes hosszú vagy
    rövid távon. Feltételek kedvező kamatozású (2%). A hitel folyamat
    nagyon gyors és megbízható garanciákkal. További információ a
    szolgáltatások, az üzenet számunkra a hitelösszeg kell a következő e-mail címét.

    jakestevensloanfirm@gmail.com

    VálaszTörlés
  3. Zdravo,

    Danas se primjenjuje konsolidacijski zajam ..

    Ponuda zajma s širokim rasponom financijskih usluga koja ukljucuje: poslovno planiranje, komercijalne i razvojne financije, nekretnine i hipoteke, zajmove za konsolidaciju dugova, poslovne zajmove, privatne zajmove, refinanciranje domova, studentske zajmove s niskom kamatnom stopom od 2%.
    Molimo vas da nas kontaktirate radi sigurnog i neosiguranog zajma. Zainteresirani kandidati trebaju nas kontaktirati putem e-pošte: jeromeburchael91@gmail.com

    Takoder kontaktirajte putem whatsappa: +12149748303
    S poštovanjem.
    Jerome Burchael

    VálaszTörlés