2011. augusztus 31., szerda

Miért ne szedjek vitaminokat?

Ha már olyan sokan dicsérik, miért ne szedjek én is vitaminokat...?
Olyan sokszor hallom, miért ne szedjek vitaminokat...

Érzitek a különbséget a két "miért ne?" között? Ez a különbség választja el a sikeres, nyitott és egészséges embert a vesztes, szkeptikus és beteg embertől.Melyik merül fel benned, amikor hallasz valamiről, amivel jobbá teheted a magad vagy mások életét? A "megpróbálom"-jellegű kérdés, vagy a "miért nem próbálom meg"-jellegű kifogások?

Van egy bizonyos embertípus, aki mindenre tud ellenérveket mondani. Miért NE sportolj, miért NE utazz repülőn, mért NE tőzsdézz. Ismersz ilyen embereket? Én rengeteget. Akármilyen ötletet osztok meg velük, biztos, hogy rögtön ezerféle veszélyt vizionálnak és megpróbálják elmagyarázni, miért nem működnek a dolgok. Többnyire a valósággal kapcsolatban is csak arról vannak teóriáik, miért NEM működnek a dolgok. Ezeknek az embereknek a dolgai nem is működnek. Nyugodtan hallgass rájuk, és a te dolgaid se fognak működni. Aztán gyártogathatod te is a "miért nem jó"-elméleteket.

A vitaminbiznisz is erre épül. Miért NEM jó a nyugati táplálkozás és életmód? Azért, mondja, mert az emberek nem egészségesek. Akár meg is állhatnánk itt, hogy mélyenszántó filozófiai elméleteket alkossunk a megbolygatott Földről, aztán izgatott lelki állapotunkban hazamehessünk tévézni. Eddig tökéletesen megegyezik a történet a "miért nem jó"-típusú elméletekkel. Csakhogy Dr. Lenkei hozzáteszi: az emberek lehetnek egészségesek, tudnak változtatni rossz sorsukon. Ez pedig botránykő azok szemében, akik rettegnek mindenféle önálló döntéstől és minden, az életüket érintő változástól. Az "egészségkultúra" alapja ugyanis a személyes felelősség, és ebben a tekintetben alapvetően eltér a civilizációs gondolkodásmódtól. Nem az orvosod és nem is a társadalom felelős az egészségedért, hanem csak és kizárólag Te magad! Ha rossz az egészséged, Te rontottad el, nem a társadalom, a környezetszennyezés, a stressz vagy az időjárás.

Nyugodtan hihetsz olyan meséknek, hogy az ózonlyuk miatt lettél bőrrákos, és tehetetlenül, csendes lelkiismerettel elpusztulhatsz anélkül, hogy tettél volna bármit is egészséged helyreállítása érdekében. Csak nem tömheted be az ózonlyukat! Vannak persze olyan elszánt emberek, akik még az ózonlyukat is betömnék, ha kellene. Vagy akár még sportolni, diétázni és vitamint szedni is hajlandóak.

A sporttól szívrohamot, a diétától anorexiát, a vitaminoktól meg vesekövet kaphatsz, mondják szkeptikusaink. Ezzel a hozzáállással inkább ki se lépj otthonról, sőt, a szádat se nyisd ki! Először is, tájékozódj! Hány olyan embert ismertél, aki vitaminmérgezésben halt meg? Egyáltalán hallottál-e ilyen esetről? Vagy egyáltalán tudsz-e olyan emberről a környezetedben, aki valaha is vitaminmérgezést kapott? Én egyetlen ilyenről sem hallottam, soha. Tudok azonban vagy egy tucatot (magamat is beleértve), aki vitaminok hatására energikusabb lett, nyugodtabb, csökkent az alvásigénye, javult a koncentráló képessége stb.

Eldöntheted, kiktől fogadsz el tanácsot, ki a hiteles ember a szemedben. Amikor nagypapám betegágyánál megkérdeztem az orvost, miért beteg és mi a baja az öregnek, csak a vállát rángatta és fújtatott: "Öreg már. Ezzel nem lehet mit csinálni." Az orvos volt vagy másfél mázsa, alig kapott levegőt. Tulajdonképpen nem akart segíteni. Se magán, se senkin. (Amikor aztán a Lenkei-féle vitaminok "csodát tettek", csak addig tartott az öröm, amíg újra el nem kezdték kényszeresen zabálni a gyógyszereket. Azóta jó szarul is vannak megint.)

Szerencsém volt egyszer Lenkei doktort személyesen is meghallgatni egy előadáson. Három órát beszélt egyfolytában, lendületesen, a fáradtság bármiféle jele nélkül. Csak azért hagyta abba három óra múlva az előadást, mert a hallgatók már le-lefordultak a székről. Ilyen energikus embert talán életemben nem láttam még! Eldöntheted, számodra ki képviseli az igazságot. A kövér, beszélni alig tudó ügyeletes, aki a vállát vonogatja: "nem tehetünk semmit", vagy a briliáns stílusú, energikus és fitt orvos, aki szerint "az ember boldogságra teremtetett".

Sokan felhánytorgatják, hogy a vitamin csak az üzletről szól. Ezt nem értem. Kapsz egy jó tanácsot, hogyan őrizheted meg egészségedet. Elmagyaráznak neked mindent, amire kíváncsi vagy. Aztán elvárod, hogy még ráadásul ingyen kapd a vitaminokat? Mégis milyen alapon várod el?! Az orvosi ellátást talán ingyen kapod? Nem! Minden hónapban fizetsz érte. Az élelmiszert, a gázt, a vizet, a kábeltévét ingyen kapod?! Nem. Fizetsz értük. És ezek is az üzletről szólnak. Nem kicsi üzletről. Egy csomó dologért fizetsz, amiből az égvilágon semmi jó nem származik. Miért nem vagy hajlandó olyanért fizetni, ami csak a hasznodra válhat?! Legközelebb lemondod a távfűtést, mert nem akarod egy orosz olajmágnás zsebét tömni?!

Miért ne szedjek hát vitaminokat?

5 megjegyzés:

  1. Szerintem mindenki nagy hasznát venné egy táblázatnak, amiben a vitaminokat és ásványi anyagokat sorolod fel napi beviteli mennyiséggel együtt. Tehát egy RDA, DV vagy PDI-hez hasonló táblázatra gondolok, amibe olyan mennyiségeket írnál bele, ami szerinted megfelelő egy napra egy átlagos (50-60 kilós) embernek.

    VálaszTörlés
  2. Jó ötlet, köszönöm! A vitaminokról még fogok írni, ez csak a "bemelegítő" volt.

    VálaszTörlés
  3. Ezt jól írtad Péter! :) Nekem elég egyértelmű, hogy a vitaminok szedése jobb, mint a vitaminok nem-szedése. Mióta szedek multi-vitamint, sokkal jobban érzem magam, jobban tudok aludni, napközben kipihentebb, frissebb vagyok, az évi 3-4 lebetegedés helyett 1-2 alkalommal vagyok beteg. Ilyen szempontból nem olyan bonyolult az ember: elég pontosan tudjuk, hogy az emberi szervezetnek mire van szüksége, és azt is tudjuk, hogy legtöbbünk ezekhez az anyagokhoz nem jut hozzá. A megoldás egy olyan megoldás, ami nagyon jellemző az emberre: belerakjuk egy tablettába azokat amik kellenek, napi egy tablettát lenyelünk, probléma megoldva, ilyen egyszerű. Az állatok (helyesebben: a többi állat) ösztöneikre támaszkodnak, például érzik, hogy sóra van szükségük, sózókhoz járnak. Az ember nagyon sok ilyen érzékét elvesztette (mondjuk a példában szereplő sóétvágyat pont nem), de nincs is rá szüksége, mert van fejlett agya, és tudja, hogy mire van szüksége. A mai ember nem véletlenül él háromszor annyi ideig mint mondjuk a 2-3000 évvel ezelőtti ember. Persze lehet mondani, hogy ezért meg azért egészségtelen a vitamintabletta, de akkor azt is lehet mondani, hogy az oxigén egészségtelen, mert a szervezetben keletkező oxigéngyökök rongálják a sejtalkotókat, és lehet ajánlani az embereknek, hogy ne vegyenek levegőt, mert az oxigén káros. Vagy mondjuk rákosok ne egyenek ételt, mert attól szaporodnak a ráksejtek is. Azzal is lehet érvelni, hogy jól megvolt eddig az ember vitamintabletta nélkül, a "természet" biztosítja a szükséges anyagokat, nincs szükség "mesterséges" dolgokra az egészség megőrzéséhez. Ennyi erővel akkor ne szedjünk anti-biotikumot ha tüdőgyulladásunk van, sőt ne is menjünk orvoshoz, mert az sem a természet része. Persze ha tökéletesen táplálkozol, talán nem nyersz semmit a vitamintabblettákkal, ha kétésged van, napi 20Ft árán biztosíthatod, hogy minden szükséges vitaminhoz hozzásjuss, és ha nem szeded tonnaszámra, semmi bajod nem lesz tőle. Mindenképpen érdemes 100% RDA-s tablettát szedni (pl DM-es multivitamin), és kerülni az 5000% RDA és hasonló cuccokat. A vasra különösen érdemes figyelni, ugyanis az tényleg veszélyes, és tényleg meghaltak már jópáran vastúladagolás miatt, de biztos, hogy több életet mentett mint amennyit követelt. Kicsit hosszúra sikerült, remélem marad még hely lejjebb :).

    András (Kiss András)

    VálaszTörlés
  4. Kedves András!

    Nagyon jó a kommented! Amit az ember elvesztett érzékeiről mondasz, szerintem is megállja a helyét. Gyakran még az éhséget és a szomjúságot sem észleljük, csak fáradtnak, levertnek, tompának érezzük magunkat, mert a mindennapok során túl sokszor fojtjuk el és hagyjuk figyelmen kívül ezeket a természetes igényeket. Amit a vitamin dózisokról írsz, abban nem értek egyet veled. Nagyon örülök, ha nálad kielégítően működik a kis adagos multivitamin. Másoknál nem ez a helyzet. Én mindig a "nagy" dózist választom. úgy vettem észre, minél több vitamint szedek be, annál jobb a közérzetem. Mellékhatásoktól nem félek. Hatalmas irodalma van annak, miért nem kell félnünk a több vitamintól. Te ismersz olyan embert, vagy hallottál valaha olyanról, aki vitamintúladagolásban betegedett meg? Én nem igazán. Gondolj csak Szentgyörgyire, aki akár napi 10 grammnál is több C-vitamint szedett. Egészséges, hosszú életet élt. A vitaminmérgezéses estek mind "speciális" esetek - például a C-vitamin vesekövet okozó "hatását" olyan betegeken "mutatták ki", akik már a vitaminkúra előtt vesebetegek voltak; a D-vitamin "túladagolás" pedig a háború alatt legyengült, erősen alultáplált, éhező gyerekek körében megfigyelt kóros elváltozások okán vonult be a köztudatba (ha jól emlékszem, itt nem csak több D-vitamint, de több tejet is kaptak a gyerekek, ami elgondolkodtató, a tej élettani hatásainak fényében).

    VálaszTörlés
  5. Így visszaolvasva vettem észre, hogy a vasat hoztam példának, ami nem vitamin, azonban a legtöbb multivitamin tablettában van vas. Vastúladagolásban legtöbbször gyerekek halnak meg, mert megtalálják a vitaminosdobozt, azt hiszik, hogy cukorka, és rövid idő alatt beszedik az összeset. Egy felnőtt ember, főleg ha tudja, hogy a vas tényleg veszélyes, nem hiszem, hogy könnyen túladagolja a vasat. Nem ismerek olyat aki túladagolt volna vitamint. C-vitaminról már régóta sejtettem, hogy nem lehet valami ártalmas nagy dózisban, mert mikor elkezdték gyártani, tengerészek baromi nagy adagokban szedték és nem lett bajuk, csak annyi, hogy kevesebbet voltak betegek. Szentgyörgyiről nem tudtam, hogy nagy adagokat szedett, de akkor ő is bizonyíték. Citrusfélék: karácsonykor van, hogy 10-20 nagy narancsot, vagy grape-fruitot eszek, akkor sem lett semmi bajom, pedig az is baromi nagy dózis (ha jól tudom 3db narancs a 100% RDA c-vitaminból). Jövő hétre utánanézek pontosabban, most megyek futni, de csak miután beszedtem a multivitamin tablettámat reggelihez :).

    VálaszTörlés