2011. augusztus 13., szombat

Technikai edzés a testépítésben

Miért nem csak a nagy súlyok emelgetéséről szól a testépítés? Mik a sport technikai elemei?

Testem építéséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy az edzésen megcélzott izomrostok megkapják a megfelelő ingert, és ne más izmok, ízületek, inak végezzék azt a munkát, amit az adott izomcsoport fejlesztése érdekében végzek. Jól ismerem a szabályokat: "koncentrálj az izomra", "ne csalj, szabályosan végezd a gyakorlatokat" - de ezek mind-mind üres szófordulatok addig, amíg meg nem értettem a technikai edzés lényegét. A technika nem azonos a szabályos gyakorlat végrehajtással. A technika azt jelenti, hogy adott személy adott körülmények között képes kihozni az edzéséből a maximumot. Beláthatjuk, hogy egy testépítő edzés során sokkal nehezebb ezt a képességet fejleszteni, mint bármely más sportágban. Azt jelenti ugyanis, hogy edzésünkkel nem csak az aznapra kitűzött "kis" célt érjük el, hanem egyben a "nagy" célnak az elérését is könnyebbé tesszük saját magunk számára.

Vegyük példának a guggolást. Mi a célunk a guggolással? Hatalmas combokat akarunk építeni vele. "Szabályosan guggolok, jó mélyre lemegyek a súllyal" - mondod te, amire csak annyit tudok mondani, hogy engem nem igazán érdekel, milyen mélyre megyek le a súllyal. Az sem érdekel, mennyi sorozatot csinálok mennyi ismétléssel, és mekkora súlyt használok a mutatványhoz. Az érdekel, őszinte vagyok-e önmagamhoz, amikor azt állítom, hogy a guggolásommal maximálisan kihasználtam izomépítő képességemet. Mindig lehet jobban csinálni a dolgokat. Ahhoz, hogy jobban csináld, tökéletesítened kell a guggolásodat, vagy akár az egész edzésedet. Törekedned kell arra, hogy edzésről-edzésre jobban ki tudd használni a lehetőségeidet.

A technikai edzés a lehetőségek optimális kihasználásáról szól. A testépítésben ez a gyakorlatok tökéletesítését jelenti. Ne érts félre! Nem azt mondtam, hogy a gyakorlat végrehajtását tökéletesítjük. A gyakorlatok hatását tökéletesítjük. Végső soron nem azért edzünk, hogy minél szabályosabban végezzük a gyakorlatokat, hanem azért, hogy minél izmosabbak legyünk.

Visszatérve előző példánkhoz, a guggoláshoz. Alapgyakorlatról lévén szó, a guggolásban hatalmas potenciál van arra, hogy nagy combokat építs vele. Nagyon sokan azonban egyáltalán nem képesek kihasználni ezt a potenciált, és itt nem csak a kezdőkre gondolok. Mozgáskoordináció, izomkontroll, erőállóképesség, stabilizáló izmok, lazaság, kardiovaszkuláris strapabírás - ezek mind-mind szükségesek ahhoz, hogy jól menjen a guggolás.Ugyanez vonatkozik a nyomásokra, evezésekre, felhúzásra stb.

Sokan tudják, hogy az izomkontroll és a mozgáskoordináció kialakításához sok idő és sok gyakorlás szükséges. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezek fenntartásához is folyamatos gyakorlás szükséges. Ahogyan elveszíted az állóképességedet, ha nem futsz vagy nem végzel köredzéseket, ugyanúgy elveszíted az izomkontrollt ha nem csinálsz izolációs gyakorlatokat. A mozgáskoordináció is visszafejlődhet egy szerencsétlenül összeállított edzésprogramnak köszönhetően, ha csak gépeket használsz meg kicsi, kötött mozgástartományú gyakorlatokat.

Ezért fontos, hogy edzésprogramodban a fenti képességeket fejlesztő gyakorlatok is szerepeljenek. Akár külön technikai edzést is végezhetsz a rendes edzésen kívül, például este otthon nekiállsz kis súlyzókkal gyakorolni az oldalemelés csavaró mozdulatát és fejleszteni az izomkontrollt, vagy gyakorlod a guggolást különböző kéztartásokkal, különböző ütemben, mozgáskoordinációd fejlesztésére.

Végül, emlékszem egy népszerű testépítő weboldal kérdezz-felelek rovatában egy fiatal srác kérdésére, aki a napi rendes edzése mellett még otthon is el akart végezni egy-két gyakorlatot. Szó szerint kiemelte az oldalemelést, amit a válledzés után még otthon csinálna délután. Válaszában az edző jól leoltotta, hogy minek akar még a rendes edzésen kívül otthon bohóckodni?  Azért van az edzés, hogy alaposan kinyírjuk az aznapi izmokat, aztán jön a "REGENERÁCIÓ", ami ezek szerint azt jelenti, hogy lábedzés után otthon nem viheted ki a szemetet mert a sok lépcsőzés hátráltatná a REGENERÁCIÓT és nem érne szart se az edzésed. Ezt felejtsétek el! Nyugodtan gyakoroljatok az edzésen kívül is, bármikor, amikor időtök és kedvetek van!

1 megjegyzés:

  1. Hétről-hétre fogok ismertetni olyan konkrét technikákat, amelyek egy edzést vagy edzésciklust hatékonyabbá és változatosabbá tehetnek. Szívemen viselem a fejlődésetek nemes ügyét! :)

    VálaszTörlés