2011. augusztus 31., szerda

Miért van szükségük az egészséges embereknek vitaminpótlásra?

Fontos dolgokról van itt szó, egyszerűen, világosan. A "lázadó" orvos-író (akit úgy is szokás emlegetni, mint "az orvos, aki szembeszállt a gyógyszermaffiával") felteszi a kérdést: "lehetséges-e egészséges embereknél egészségjavulást elérni?", majd az egészség különböző területeit vizsgálva kifejti a vitaminpótlás szerepét a szervezet önszabályozó működésében.



Az egészségnek különböző fokozatai vannak, állítja Dr. Lenkei. Egészségesnek mondhatjuk egyaránt azt a személyt is, aki csúcsszintű sportteljesítményre képes nap mint nap, és azt is, aki folyamatosan fáradt, levert, kedvetlen. Utóbbi, noha még nincs diagnosztizált betegsége, a kezdődő testi rosszul-lét jeleit mutatja. Sajnos sokan produkálunk ilyen általános tüneteket, melyek ugyan még nem számítanak betegségnek, mégsem illenek bele az egészségről kialakított képünkbe. A legtipikusabb ilyen tünet a gyakori fáradtságérzés, fáradékonyság.

A legtöbb ember napi nyolc óra nevetségesen könnyű munka után máris fáradtnak érzi magát. Ez a fáradtság nem a munkától van, vagy a kevés alvástól. Te is ismersz biztos olyat, akinek a napi tíz óra alvás is kevés. A magam részéről meg merem kockáztatni, hogy egy profi módon összeállított étrenddel bármilyen mennyiségű stresszt és munkát el lehet viselni különösebb fáradtságérzés nélkül, minimális alvással. A súlyos "civilizációs betegből" a nyersdiéta és a búzafűlé "prófétájává" vált egészségszakértő, Ann Wigmore például beérte napi négy (4)(!!!) óra alvással, és saját bevallása szerint több életenergiája volt, mint bármikor előtte az életben, beleértve fiatalkorát is. A rossz közérzet, állítja Dr. Lenkei, csakúgy, mint a hajhullás, bőrbetegségek, emésztési rendellenességek és még sok más zavar, egy hiányállapot megnyilvánulásai lehetnek, amely már hosszabb idő óta fennáll a szervezetben.

Ezt a hiányállapotot szüntethetjük meg megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitelével. (A "megfelelő mennyiség" itt nem egy almát jelent!!!) Ha rossz közérzetünk, és a többi rendellenesség nem hiány következményei volnának, akkor nem lehetne vitaminok és ásványi anyagok bevitelével semmiféle javulást elérni. Mivel a komplex vitamin és ásványi anyag készítmények szedése rövid időn belül látványos javulást eredményez, beigazolódni látszik a hiánytünet hipotézis.

A vitaminkészítményekkel elért feltűnő javulásokról szól a könyv. Csak néhány példa a rengeteg sikerből: bőr megszépül, pattanások eltűnnek, haj sűrűbb és erősebb (akár visszanőhet, mint nyers diéta hatására), emésztés javul, napi rendszeres széklet, alvásigény drasztikusan csökken, meddőnek vélt nők teherbe esnek - és még számtalan hasonló "csoda".

Lenkei doktor mottója szerint az ember boldogságra teremtetett. A könyvet nem a doktor úr írta. Azok írták, akik leveleikben beszámolnak nekünk saját egészségük megjavításában elért sikereikről. Ezeket a történeteket kommentálja Dr. Lenkei, és kommentárjaival finoman tereli az olvasó gondolatát a végkövetkeztetés felé. A tökéletes egészség elérhető cél, elérésével pedig egy boldogabb élet vár ránk.

A magam részéről csak annyit fűznék hozzá, hogy szedjetek vitamint, mert a vitamin tényleg jóóóó! :)

2 megjegyzés:

  1. egy kis marxista kritika/adalék: szerintem itt egy ennél komplexebb dologról van szó, és itt nem csak a konkrét kérdés a kérdés, hanem, hogy az ember evolúciósan erre adaptálódott-e, ezt a feladatot kell-e ellátnia (napi 8 óra monoton ülőmunka) és ilyen környezetben (nagyvárosi élettér). vagyis szerintem egy tényleg egészséges, normális ökológiai, társadalmi, kulturális, gazdasági rendszerben élő embernek csak annyiban lenne szüksége vitaminpótlásra, mint amennyire mondjuk robotlábakra, amikkel esetleg gyorsabban tud futni (különben egész egyszerűen szelektálódott volna). de ez a komplex probléma nem megoldható vitaminokkal, ez a megoldás olyan lenne, mint amikor valaki a fogfájást egyre erősebb fájdalomcsillapítókkal akarná gyógyítani. és addig akár tetszik akár nem a vitaminbiznisz is minden szempontból ugyanannak a rendszernek a része, aminek a következményeit kúrálni akarja.

    VálaszTörlés
  2. Helyes észrevétel! Trés bien! Teljesen igazad van: az ember evolúciósan nem adaptálódhatott napi nyolc óra ülő munkához. De gondolj csak bele: evolúciós szempontból melyiknek van nagyobb esélye a túlélésre: a bankban ücsörgő alkalmazottnak, vagy a szavannán futkorászó vadásznak? Másként közelítve: vajon azok az emberek, akik most nem képesek megbirkózni a napi nyolc órás ülő "robottal", folyamatosan fáradtak, fáj a fejük stb., mert nem arra szelektálódtak evolúciósan, azok ugyanakkor ha kitennénk őket a prérire hogy vadásszanak (de közben ugyanazt kapnák enni mint eddig), tökéletesen el tudnák látni magukat, azonnal megszűnne a depressziójuk, fáradtságérzetük? Valószínűleg segítene rajta, semmi kétség, de ilyen étrenddel a túlélés - esélytelen. Azért kellene az egészséges táplálkozás mellett MINDENKINEK kő keményen sportolnia, aki ülő munkát végez, mert valóban nem az ülő munkára tervezték a testét. Az más kérdés, hogy kinek mi az egészséges, és milyen közérzettel van leginkább megelégedve. Erről is szólt a bejegyzés. Én, ha lehetőségem van rá,, a jobb közérzetet és nagyobb teherbíró képességet választom. Erre csak egy lehetőség a vitaminpótlás. Hiába zabálok viszont akármennyi vitamint, ha a szervezetem szinte zéró stressznek van kitéve. Ez is egy nagy-nagy probléma: "a kényelem öl"!
    A vitaminbiznisszel kapcsolatban igazad van. Ha azonban tudsz más jó megoldásokat, ne tartsd vissza! :) Én mindenre nyitott vagyok!

    VálaszTörlés