2011. augusztus 24., szerda

Miről szól egy diéta?

Szeretnék tisztázni egy félreértést. A paleolit diéta kapcsán felmerült, hogy túl egyoldalú táplálkozás, sőt egészségtelen. Rengeteg ellenérv létezik, most nem foglalkozok ezekkel, csak néhány gondolatot írok le. Miért jó egy diéta, és miért nem jó a másik?

Mi a célod a diétával? Ha csak az a célod, hogy súlyt veszíts, akkor csinálhatod úgy is, hogy pl napokig csak két szelet csokit eszel naponta. Súlyt vesztettél, elérted a célod, tehát a diéta jó, mert működött. Ha az a célod, hogy energikussá válj, elmúljon depressziód, fáradtság érzésed, a bőröd tisztább legyen, akkor a napi két szelet csoki nem fog működni, mert erre a célra nem megfelelő

A paleolit diéta segítségével több célt is elérhetsz. Ezekről már beszámoltam. Ha megfelelően csinálod, fogyhatsz vele, vagy energikusabbá válhatsz, eltüntetheted a pattanásaidat stb. Azt is leírtam, hogy miért nem egyoldalú.

Próbálj meg egy napon keresztül csak almát enni. Vagy csak ananászt. Vagy banánt. Bármibe fogadnék, hogy túléled, sőt, estére energikusabb lenél, mint általában. Próbáld ki ugyanezt fehér kenyérrel. Egyél csak kenyeret egy napig. Aztán hasonlítsd össze a kettő hatását.

Amikor csinálok egy diétát, egyáltalán nem érdekel az elmélete. Az érdekel, hogyan érzem magam tőle. Aztán ha javít a közérzetemen, akkor esetleg utánaolvasok bővebben. Az sem érdekel, kinek mi a véleménye. Nem a többi ember véleményén tudom lemérni, hogy a módszerem működik-e. Ha rossz lesz a közérzetem, esetleg nyilvánvaló rossz jeleket észlelek magamon, akkor először is, elgondolkodom, hogy vajon mit csinálok rosszul. Nem rögtön az a hülye, aki a diétát kitalálta. Rosszul éreztem magam például, amikor paleo diéta alatt az éhgyomorra végzett egy-másfél óra futástól leesett a vérnyomásom. A diéta volt az oka? Nem. Én voltam az oka, hogy sóhiány lépett fel a szervezetemben, nem a gabonafélék, nem a paleolit diéta és nem Szendi Gábor.

Ha próbálkozol valamivel, előtte döntsd el, mit vársz a dologtól. Sokféle diéta létezik, különböző célok elérésére. Próbálkoznod kell. Te döntöd el, meddig vagy hajlandó elmenni, és mit tekintesz jó vagy rossz jelnek, illetve eredménynek. Sok kritikát kaptam olyan emberektől, akik életükben egy diétát sem csináltak még végig, mégis mindent tudnak a diétáról meg az egészségükről. Lehet igazuk, vagy tévedhetnek, de tapasztalatuk attól még ugyanúgy semmi sem lesz!

Aki azt hiszi, hogy nem kell semmivel próbálkoznia az életben, és tapasztalatok nélkül is tudhat mindent, az éljen úgy, mint egy rakás bölcs teveürülék. Megteheti.


2 megjegyzés:

  1. Szia! Anonim maradnék, annyit írok, hogy hamarosan találkozunk jógán :)
    Szuperek a cikkek, tényleg erőt adnak, főleg most, hogy elkezdtem szigorúan diétázni. Magamhoz képest nagyon jól bírom a fehér liszt, a tészták, a cukros üdítők nélkülözését, viszont az édesség megvonása miatt sokszor vagyok letört...mivel lehetne pótolni a csoki okozta boldogsághormonokat? Szívesen olvasnék egy cikket arról is, hogy milyen alternatív nassolási módszerek megengedettek az egészséges étrendben, szerintem az emberek nagy részének a cukor nélkülözése jelenti a legnagyobb kihívást.
    Köszönöm, és így tovább!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Anonim!
    A cukor addiktív szer, függőséget okoz, ugyanúgy, mint az alkohol vagy bizonyos drogok. A cukorról leszokni olyan, mint elvonóra menni. Nem könnyű, de végig lehet csinálni! Én gyümölcsöket javasolnék a cukor helyett. Könnyen magaddal viheted bárhová, nem kell vesződni az elkészítésével. Egyébként, ha az ember gyökeresen megváltoztatja az étrendjét, az ízlelése és az ízlése is megváltozik - magyarul, más ételeket fogsz kívánni. A boldogságról annyit, hogy azt NEM az evésben, NEM az alvásban és NEM a lustálkodásban kell keresni. Nagyon sok úton el lehet jutni a boldogságérzéshez, és ha találtál egy másik utat, akkor már nem fog számítani, mit eszel, mert nem az ételekben (édességek) keresed a boldogságod. Erről valóban érdemes lesz egy bejegyzést írni, meg is teszem! :)

    VálaszTörlés